Handleiding spreken voor publiek


Handleiding spreken voor publiek

Handleiding spreken voor publiek, voor mensen die straks het podium beklimmen en die zich hier nu op willen voorbereiden. In deze handleiding voor sprekers vind je alle tips en aanwijzingen die je nodig hebt. Hier neem ik je stap-voor-stap mee bij de voorbereiding en de uitvoering van je presentatie, zodat je goed beslagen ten ijs komt …

Handleiding spreken voor publiek

Als je een presentatie gaat houden terwijl je geen ervaring hebt of nog niet veel ervaring hebt, dan is het heel gewoon dat je je vooraf gespannen voelt. Die spanning zorgt dat je beter gaat presteren en beter gaat presenteren. Spanning is iets anders dan angst.

Toch zijn heel veel mensen echt bang voor spreken in het openbaar. Als jij ook echt bang bent, begin dan met te oefenen zonder publiek. Hoe je dat kunt doen en toch feedback kunt krijgen kun je lezen in het artikel over presenteren zonder publiek. En vraag je ook vooral af waarom juist jij de presentatie mag geven. Want dat zegt toch wel iets over jou.

Handleiding spreken voor publiek: spreekangst

Als spreekangst bij het voorbereiden van je presentatie je grootste probleem is, dan is het oefenen van je presentatie één van de belangrijkste zaken om op te focussen. Hoe meer je geoefend hebt, hoe rustiger je zult worden. En je hoeft beslist niet te oefenen met publiek. Oefenen kan ook zonder publiek.

Zorg dat je alles wat je wilt gaan zeggen al talloze malen eerder hebt gezegd. Zorg dat alle zinswendingen bekend voor je zijn. Als je heel erg bang bent dan zul je je vermoedelijk niet snel inschrijven voor een presentatietraining. Dat is wel jammer want als je zelfvertrouwen toeneemt dan neemt je angst af. Maar als je nog niet zover bent dat je dit durft, dan kan onze presentatiecursus op CD je ook ondersteunen.

Voorbereiding van een presentatie voor publiek

En dan ga je je presentatie voorbereiden. Vaak stellen mensen dit uit. Maar dan neemt de tijdsdruk toe. En de stress neem dan dus ook toe. Begin daarom vroeg met de voorbereidingen zodat je geen extra stress krijgt door de tijdsdruk.

Een tijdschema kan je helpen bij het maken van een weekplanning waar je ook echt iets aan hebt.

In deze fase ga je ook bedenken wat het doel van je presentatie is. Waarom ga je presenteren? Wat wil je bereiken? En denk er ook aan je bronnen te vermelden.

En voor wie ga je spreken? Welke mensen verwacht je in het publiek? Waarom zijn ze daar? En wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van deze mensen?

En waar ga je spreken? Hoe zit die ruimte er uit? Voor welke achtergrond ga je spreken en wat zou dat moeten betekenen voor de kleding die je kiest?

De opbouw van je presentatie

De volgende stap is dat je gaat bedenken wat je precies wilt gaan vertellen en hoe je dat vertellen op een manier waardoor mensen je presentatie ook kunnen volgen. Het is belangrijk dat mensen de draad vast kunnen houden.

Daar kun je voor zorgen door een goede structuur aan te brengen in je presentatie.

Ga je hier software bij gebruiken en als je dat gaat doen, welke software ga je dan gebruiken? Of ga je misschien een flip over gebruiken en als je hiervoor kiest, hoe ga je de presentatie dan dynamisch en leuk maken?

Presentaties hebben een doel en ze hebben een doelgroep. Je geeft een presentatie niet voor jezelf maar je hebt er een plan mee en je hebt een doelgroep.

Je doelgroep is bijvoorbeeld je personeel of je plan is iets te verkopen in een sales presentatie. Of misschien ga je spreken bij TEDx of Pecha Kucha.

Op het podium

En dan komt het moment dat je de presentatie ook echt gaat houden. De meeste mensen zien het moment waarop ze podium opgaan als de start van de presentatie.

Maar je kunt er veel voordeel van hebben als je iets eerder begint en vooraf het ijs met het publiek breekt. En wat je verder ook doet: zorg in ieder geval voor een sterke start van je presentatie want de eerste seconden zijn cruciaal.

Maar het is ook erg belangrijk dat je aandacht vast blijft houden en dat je daarvoor een plan maakt. Wat ga je doen als mensen beginnen te gapen en op hun horloge kijken? Jij staat daar op het podium en jij moet dus de touwtjes in handen nemen.

Jij bepaalt wanneer de presentatie voorbij is. Dus je moet iets doen om het publiek weer te betrekken. Je kunt bijvoorbeeld een energizer gebruiken. Maar er zijn meer manieren om het publiek alert en scherp te houden. En dat moet je vooraf plannen. Denk daar dus over na.

En gewoon puur praktisch: wat je doe je met je lichaam? Hoe sta je bij je presentatie? En waar laat je je handen?

Hoe reageer je als …

Stel dat je een presentatie aan het geven bent. In het publiek begint iemand te gillen. Je hebt dan te maken met een geduchte concurrent als het gaat om het vasthouden van de aandacht. Ik geef toe, dit is een extreem voorbeeld en dit zal niet vaak gebeuren, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel.

Ook als je je presentatie tot in je puntjes hebt voorbereid zul je met problemen te maken krijgen. Er gebeurt bijvoorbeeld iets waardoor alle aandacht naar het incident gaat. En als de aandacht naar een incident gaat, dan is de aandacht niet bij je presentatie. Wat doe je dan?

Minder extreem: je dacht te gaan presenteren met PowerPoint of Prezi, maar de apparatuur werkt niet. Dat kan echt gebeuren. Natuurlijk moet de organisatie ervoor zorgen dat alles werkt. Maar ook al behoort de organisatie daarvoor te zorgen: daar heb je niets aan.

Want jij staat op dat moment op het podium voor een zaal met mensen die iets van je verwachten. Ook hier moet je vooraf over nadenken.

Het einde van je presentatie

Het einde van je presentatie is iets waar je echt goed over moet denken, want het einde van je presentatie kan ervoor zorgen dat je publiek ook echt iets gaat doen. En het einde is belangrijk voor de indruk die je achterlaat. En daarna mag je gaan bepalen of je presentatie succesvol was. Of niet.


.